Mamapriolen

Op 17/03/2020 om 13u17 werden Kevin en ik ouders van een dochter, Joanna. Overdonderd door liefde en verpletterd onder de verantwoordelijkheid, gingen we samen het grote avontuur der ouderschap aan.

Wat hebben we geleerd ondertussen?

1. Baby’s geven niet over, ze kotsen niet, maar ze “geven terug”. Zo van: “hier mama, ik geef u terug uw half-verteerde en hierdoor zuur en brokkelig geworden moedermelk, die gij met bloed, zweet, tranen en slaaptekort hebt geproduceerd en die ik 10min geleden uit uw gekloofde tepels heb gezogen, ik geef het u terug op uw T-shirt dat toch al vol hangt met gespuug en chocovlekken, veel plezier ermee”.

2. Bij borstvoeding geven, worden uw borsten opeens publiek bezit. Vanaf de baby geboren is, zit elke helpende hand ook aan uw borsten en meer bepaald uw tepels. Om de baby te helpen aanhappen, om er melk uit te duwen, om zalfjes te smeren, om kleur en vorm na te kijken, … Vanaf dag 3 in het ziekenhuis had ik dan ook alle schroom overboord gegooid en zat ik quasi permanent met mijn borsten bloot, want “tepels aan de lucht laten drogen” is een ding!

3. Baby’s moeten dagelijks extreem ongepast genoemde vitaminesupplementen krijgen. Elke dag moeten we “D-ixX Liquid” in Joanna’s mond spuiten. D-ixX Liquid. Zeg het nog eens, luidop. D-ixX Liquid. In de mond. Spuiten. Sinds Kevin deze verschrikkelijk miskleun van een medicatienaam opgemerkt heeft, moeten we altijd gniffelen als we de vitaminedruppeltjes moeten toedienen, maar voelen we ons tegelijk ook wel een beetje vies.

4. Als ouder ontwikkelt ge een ongezonde obsessie met de stoelgang van uw baby. Niet alleen hou ik het aantal plas- en kakapampers van Joanna nauwgezet bij in een app en maak ik mental notes over de kleur en consistentie van haar stoelgang, ik word ook regelmatig door allerlei geïnteresseerde zorgverstrekkers gevraagd naar deze ongetwijfeld compelling data. Het is daarom dat, wanneer Kevin de pamper ververst en verkondigt dat de kaka wat groenig ziet, ik hem onmiddelijk interpelleer teneinde te weten te komen of het nu groen, lichtgroen, groen/bruin of zwart/groen is.

5. Voor baby’s hebben ze een speciaal soort stof uitgevonden: “tetrastof” (of voor de Nederlanders: “hydrofiele stof”). Baby’s moeten blijkbaar worden omringd door tetrastof: in lappen, doeken, washandjes, … Ik verschiet ervan dat de D-ixX Liquid niet in een tetrazakje komt. Nooit in een pre-babyfase komt ge in contact met tetrastof, en ongetwijfeld nooit meer nadien. Tenzij dan wanneer ge jaren na de kinderen uit huis zijn ergens in een godvergeten hoekje onder een in jaren niet meer gebruikte (en nu nog enkel als kapstok dienende) hometrainer opeens een van de honderd destijds aangekochte tetradoeken aantreft. Een beetje zoals maanden na Pasen nog een half gesmolten chocolade-eitje vinden in de Duplobak of tussen de strips.

6. Vanaf het krijgen van een baby zit ge 24/7 binnen, maakt ge u zorgen over of mensen uw baby gaan besmetten, ziet ge uw vrienden en familie niet meer, lopen mensen in een straal van 1,5m om u heen als ge met de buggy op pad gaat, gaan de winkels dicht en begint iedereen mondmaskers te dragen. Of is dat enkel als uw baby geboren wordt aan de vooravond van de corona-lockdown?

4 thoughts on “Mamapriolen

 1. Ha ja, tetradoeken… wat een gerief! Ik heb ze nog steeds, na bijna 23 jaar… ze doen af en toe nog dienst. Vooral bij het behangen gebruik ik ze om het behang goed glad te wrijven. Maar dat doe je niet elke week, dus liggen ze hier op hun vaste plekje te wachten tot ik nog eens een vlaag van “het wordt tijd dat we eens iets veranderen” voel opkomen… wie weet, met deze lockdown, als verre oorden nog even een droom moeten blijven….

  1. Haha, grappig! Intussen ben ik al te weten gekomen dat tertadoeken ook nog een tweede leven vinden als haarhanddoek en keukenhanddoek :D. Ik zet behangdoek op het lijstje ;).

 2. vergeet ook niet het gebruik van Tetra doeken in de keuken voor als je confituur wil maken en je je fruit mengsel wil filteren. Daar zij Tetra doeken ideaal voor.

 3. 3. Hola Kevin, get your mind out of the gutter! Wel leuk gevonden, eigenlijk 🙂 Andere, ongepaste, comments laten we achterwege.
  5. a. Wij gebruiken ze ook nog altijd. Laatste nieuwe gebruik, tussen de gips van Isa haar gebroken arm en haar blote buik als ze moet slapen. Anders prikt de gips, en iets anders dan een tetradoek: ‘het is ‘gigantisch’ veel te warm om te slapen!’
  5. b. Naar aanleiding van de verveling door Covid-19 te bestrijden, hebben wij oude Lego bakken van zolder gehaald. In meer dan 25 jaar niet gebruikt, maar mijn Robin Hood lego die ik van mijn Bomma Fieneke heb gekregen, rook toch ook nog naar de chocolade sinterklaas en/of zwarte pieten die ik waarschijnlijk niet van mijn handen had gewassen voor ik begon te bouwen.

  Geniet van je gezin!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *